5 aanwijzingen dat een medewerker ‘giftig’ is
De slechtste medewerker die ik ooit heb gehad is een geschenk uit de hemel.
Destijds was het een chaos; ik luisterde niet naar het rumoer van de rest van het team. Ik gaf hem een promotie in de hoop loyaliteit te krijgen en de achterbaksheid te stoppen. Ik hield hem veel te lang aan. Dom, dom, dom.
Maar toen kwam er toch nog iets goeds uit dit alles. Ik deed zo veel verkeerd dat ik daadwerkelijk leerde wat ik niet moest doen als een manager.
Als ik nu wel eens spreek met andere leiders, geven de meeste toe dat zij ook wel te maken hebben gehad met een ‘giftige’ medewerker, en vele vertellen dat ze er momenteel een in hun team hebben. Waarom ontslaan ze hem dan niet gewoon? Het is moeilijk. Terwijl het redelijk gemakkelijk is iemands incompetentie aan het licht te brengen, dat kunnen we vaak aan het eind van de eerste week al wel zien, iemand die niet in “de cultuur” past is moeilijker te spotten.
Het kan maanden duren, en tegen die tijd kan het moeilijk worden het ‘gif’ te verdrijven. Zeker als zij hun werk naar behoren doen of een groep volgers hebben opgebouwd. En sowieso, we hebben zo veel tijd in werving en training gestoken dat we het rationaliseren en niet opnieuw willen beginnen.
Goede leiders echter hebben hun oor op de grond. Ze luisteren oprecht naar hun teamleden. Zij horen wat er aan de gang is.
Hier zijn een aantal manieren om een ‘giftige’ medewerker te signaleren:
1. Ze nemen krediet voor het werk van anderen
Een veel gehoorde klacht is dat die-en-die met de eer strijkt van een ander. Wil je het vertrouwen in je afdeling ondermijnen? Laat dat dan vooral gebeuren.
2. Ze roddelen
Een ding over giftige medewerkers; ze zijn altijd bereid vuile was aan te horen en te delen. En de roddels waar ze het meest in geïnteresseerd zijn: alles wat negatief is. Het verspreiden van kritiek en destructieve roddels is iets waar sommigen een kick van krijgen, maar het is dodelijk voor het moraal.
3. Ze doen rondes
Giftige mensen doen vaak rondjes langs leiders binnen de organisatie. Ik zeg niet dat medewerkers geen contact mogen hebben met mensen met een hogere functie dan die van hun manager, maar het zal je opvallen dat een Giftige weinig tijd besteed aan kletsen met zijn directe collega’s en meer tijd besteden aan het bewerken van de hogere kringen.
4. Ze vragen veel van je
Wie vraagt er om meer salaris, meer aandacht, meer voordeeltjes? Dat zijn meestal niet de sterren uit het team, maar de zeurders. De ‘Giftigen’ vertellen je steeds weer hoe onderbetaald ze zijn, hoe overwerkt en ondergewaardeerd. Hier is een idee, de volgende keer dat zo iemand je met een ultimatum presenteert, benoem zijn bluf: “Je hebt gelijk, waarschijnlijk kan je meer verdienen bij de concurrent. Ik wens je al het geluk van de wereld. Zullen we zeggen dat vrijdag je laatste dag is?”.
5. Ze juichen niet voor een ander
Helaas maar waar, giftige mensen behandelen de mensen boven hun als goud en hun teamleden als stront. Ze zijn altijd te druk om mee te helpen of andere te helpen, je hoort ze nooit joelen voor een anders gewin, en meestal hebben ze maar weinig tot geen interesse voor de klanten.
Nou, moet een giftige medewerker op staande voet worden ontslagen? Niet noodzakelijkerwijs. Ik stel altijd eerst coaching voor. Sommige tijger kunnen leren hun strepen te veranderen als zij worden geconfronteerd met hun gedrag. Helaas is de trieste waarheid dat de meeste dit niet zullen doen. Geef het een paar weken en dan is het tijd voor een permanente verandering. Hoewel ik het nooit leuk vind als iemand zijn baan verliest, zullen de meeste managers toegeven dat ze snel aannemen en maar langzaam afvoeren. Het zou juist andersom moeten zijn bij giftige medewerkers.
Graag hoor ik jullie mening over dit onderwerp. Hoe identificeer jij een giftige medewerker en wat kun je er als manager aan doen?
Vrij vertaald naar “5 Ways to Know If an Employee is Toxic” door Chester Elton
Auteur van “What Motivates Me“ en “All In“