Corona: de rechten en plichten van jou en je werkgever
Wij krijgen veel vragen van onze leden over het corona virus. Wij vroegen daarom aan vakorganisatie FNV Callcenters wat de rechten en plichten van jou en je werkgever zijn tijdens deze crisis. En ook over wat jouw werkgever moet doen en laten om te zorgen dat jij veilig en gezond kunt werken.
Kan mijn werkgever mij verplichten om verlof of vakantiedagen op te nemen omdat er minder werk is?
Het is niet de bedoeling dat je werkgever je verplicht om verlof op te nemen. Hij of zij moet een beroep doen op de aangekondigde nieuwe regeling Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Zodra deze regeling klaar is, kan je werkgever er een aanvraag voor doen bij UWV. Mocht je werkgever al werktijdverkorting (wtv) hebben aangevraagd, dan wordt dit gewoon overgezet. Lees op de site van de rijksoverheid wat NOW inhoudt.
Mag ik min eerder gevraagde verlof nu intrekken?
Ja, je kunt je werkgever verzoeken om je vakantie in te trekken. Alleen als je werkgever een zwaarwegend bedrijfsbelang heeft, mag hij dit verzoek weigeren. Overleg daarom altijd over jouw situatie met je werkgever en zoek naar een passende oplossing.
Kan mijn werkgever mij verplichten om ander werk te doen?
Normaal gesproken doe je de werkzaamheden zoals die in je functieomschrijving staan. Het kan echter redelijk zijn als je werkgever je vraagt tijdelijk andere werkzaamheden te doen, bijvoorbeeld als een collega ziek is. Zeker nu met de uitbraak van het coronavirus. Maar het moet voor jou ook redelijk zijn. Wanneer je tot een risicogroep behoort en je met corona patiënten moet gaan werken, is dat voor jou persoonlijk niet redelijk. Dit zal per persoon en situatie verschillen.
Kan mijn werkgever mijn werktijden aanpassen?
Volgens de regels van de overheid moet je werkgever tot en met 6 april waar mogelijk de werktijden van werknemers spreiden. Maar dat betekent niet dat je werk-en rusttijden zó maar gewijzigd kunnen worden. Daar is nog altijd instemming van de or voor nodig.
Wat is werktijdverkorting?
Omdat we niet in een economische crisis willen belanden door het coronavirus, heeft de regering besloten een tijdelijke noodmaatregel in te voeren: de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Deze vervangt de huidige regeling werktijdverkorting (wtv) en moet door je werkgever bij het UWV worden aangevraagd. Zolang je werkgever geld krijgt uit deze regeling, kun jij niet ontslagen worden en krijg je je volledige loon betaald. Dit geldt ook als je een flexibel contract hebt of voor een uitzendbureau werkt.
Dit zijn natuurlijk slechts enkele van vele vragen die wij en de FNV van onze leden krijgen.
Kijk voor het volledige verslag en voor nog meer vragen, oa. wat cruciale beroepen zijn, op de site van de FNV.
Je kunt natuurlijk ook je vragen hieronder in de comments achterlaten.