Forse boete voor uitgever Lecturama

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) legt aan Lecturama Uitgeverij een boete op van 745.000 euro vanwege oneerlijke handelspraktijken. Het gaat om het ongevraagd toezenden van vervolgzendingen en het overtreden van de telemarketingregels, zo maakte ACM dinsdag bekend.

Ook legt de toezichthouder een boete van 300.000 euro op aan degene die feitelijk leiding heeft gegeven aan deze overtredingen. Lecturama, een aanbieder van hobby- en verzamelpakketten, is in september 2013 gestopt met telefonische verkoop. Sinds 1 februari 2015 is het bedrijf ontbonden en in liquidatie, maar het bestaat nog wel. Daarom kan ACM gewoon een boete opleggen, zegt de toezichthouder.

Lecturama benaderde in de periode van 1 oktober 2011 tot 25 juni 2013 een groot aantal consumenten via telemarketing, haar website en per post om haar producten te verkopen. Het bedrijf handelde volgens ACM daarbij in strijd met de wet.

Proefpakket
“Consumenten die bij Lecturama een proefpakket voor een laag bedrag afnamen kregen daarna ongevraagd hobby- en verzamelpakketten toegezonden waarvoor zij moesten betalen.” Ook werd consumenten tijdens telefonische verkoop niet duidelijk gemaakt wat er werd aangeboden en hen ten onrechte om een machtiging tot automatische incasso gevraagd, aldus ACM.

Lecturama kreeg in 2011 al een waarschuwing van ACM (voorheen Consumentenautoriteit) naar aanleiding van klachten van consumenten. Het bedrijf heeft toen toegezegd zijn verkooppraktijk anders in te richten en strenger toe te zien op zijn callcenters. Dit was voor ACM destijds reden om het bij een waarschuwing te laten.

 

Bron: deondernemer.nl

Geef een reactie