Hoe ga je als ondernemer om met Google?

Als ondernemer in Nederland is het duidelijk waar je focus moet liggen, als je wilt dat je online communicatiemiddelen gevonden worden door je doelgroep. Je bent actief via de relevante sociale mediakanalen en je houdt Google scherp in de gaten.

Want je wilt te allen tijde op die eerste pagina met zoekresultaten aanwezig zijn als je doelgroep zoekt naar iets dat jij kunt leveren.

Over de verschillende populaire apparaten gezien (pc/laptop, tablet, mobiel) kijkt tussen de 65 en 70% van de gebruikers niet verder dan de eerste pagina met zoekresultaten. Slechts 9% van de gebruikers van zoekmachines neemt de moeite om meer dan 3 pagina’s met zoekresultaten te bekijken (bron: Nationale Search Engine Monitor 2014, iProspect/RMI).

Om de zoveel tijd komt de internetreus met updates van haar zoekalgoritme. Of een update van het populaire Analytics-pakket (waarmee de prestaties van websites worden gemeten). Of een update van de advertentiepoot Google AdWords.

Iedere keer dat Google een wijziging doorvoert zijn er altijd in meer of mindere mate winnaars en verliezers op het web aan te wijzen. Sites dalen en stijgen in ranking, terwijl Google probeert haar hulpmiddelen zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de behoeften van haar gebruikers.

Met iedere update van de zoekmachine wordt de gebruiker een rijkere zoekervaring geboden. Dat is althans wat Google zegt. En de gebruiker weet de updates over het algemeen inderdaad te waarderen. Maar de zoekgigant heeft naast het verbeteren van de gebruikservaring natuurlijk ook minder ideële doelstellingen zoals het ‘ordinair verdienen van bakken met geld’ en realiseren van groei.

“Ik zal via deze website vaker berichten over ontwikkelingen in zoekmachineland, uitgebreid met concrete (Google) gebruikerstips”

De ondernemer die in grote mate afhankelijk is van webverkeer dat door de zoekmachine wordt aangeleverd ziet een update over het algemeen met een minder prettig gevoel tegemoet.

Namelijk met angst en beven.

Je kunt je de hartverzakking voorstellen van de sitebouwers die zich jarenlang in het zweet hadden gewerkt om gigantische aantallen HTML-keywords aan de pagina’s van hun websites te koppelen, toen Google in al haar wijsheid ineens besloot dat keywords ineens niet meer zo belangrijk zouden moeten zijn.

Dat geldt al helemaal voor de webontwikkelaars die op geniepige wijze enorme aantallen keywords op webpagina’s publiceerden in dezelfde kleur als de achtergrond van een pagina (zodat ze lekker niet gezien werden, hihihi *lacht erbij in het vuistje*). Zij werden namelijk zelfs fors gestraft met ernstige demoties.

Ook al ben je te goeder trouw in de zin dat je de zoekmachine in het verleden nooit hebt proberen te misleiden, dan nog heb je jezelf als willekeurige professional maar te verdiepen in de laatste fratsen van de zoekgigant. Want er is geen ondernemer meer te vinden die het zich kan veroorloven onzichtbaar te zijn via de belangrijke nieuwe mediakanalen. Je moet tenminste vindbaar zijn met op zijn minst een ‘plat visitekaartje op internet’.

Met iedere update van een medium, in dit geval een belangrijke online applicatie, worden de spelregels van bovenaf gewijzigd en daarmee verandert ook het spel zelf. En omdat je mee wilt blijven spelen dien je jezelf nu eenmaal op de hoogte te stellen van de gewijzigde spelregels.

Je moet Google meegeven dat de kwaliteitsstandaarden die ze tot nu toe bij internetondernemers door de strot duwt daadwerkelijk websites van hoge kwaliteit bevoordeelt ten opzichte van de runner-ups en also-rans. De lijfspreuk “Don’t be evil” is wat mij betreft nog steeds van toepassing en nog steeds iets waar Google zich aan confirmeert.

Het plaatje met de meest gebruikte Google-tools door ondernemers maak ik hierbij compleet met Google AdSense voor websitebezitters die advertenties willen toelaten op hun site, aangevuld met YouTube als platform om zowel advertentie-inkomsten te genereren als om zelf op te adverteren en tenslotte: Google Webmaster Tools.

Webmaster Tools heeft een technische insteek, maar met een koppeling met Google Analytics krijgt de websitebezitter ook meer inzicht in het gedrag van bezoekers. Daarover later meer.

Als u er in de tussentijd meer van wilt weten, schroomt u niet mij te contacteren.

Tot zover dit artikel als een introductie op Google en haar producten. In mijn volgende artikel op deze site vertel ik je alles over de laatste update van Google’s zoekmachine: Hummingbird.

 

Over de schrijver van dit artikel:

Gerson Heidinga is communicatiewetenschapper en marketeer, werkt binnen de media-/ telecommunicatiebranche en is gespecialiseerd in online marketing en communicatie.

Daarnaast treedt hij op als zelfstandig marketingcommunicatie-adviseur voor Magneta.nl en bedient daarbij voornamelijk organisaties in het MKB.

Meer informatie over dit onderwerp inwinnen?

Vrijblijvend advies ontvangen over de ideale (online) marketingcommunicatiestrategie voor uw bedrijf? Neem contact op via www.Magneta.nl.

Gerson Heidinga

Gerson is lid van onze vaste redactie en onze specialist op het gebied van Marketing. Hij is eigenaar van Magneta Marketing- en Communicatiediensten welke als specialisatie Internet en nieuwe media heeft. Specifiek, afstemming tussen vorm, doelstellingen en functies, vindbaarheid, gebruikersgemak, analyse m.b.v. statistieken en het pad van call-to-action tot aan conversie. LinkedIn: nl.linkedin.com/pub/gerson-heidinga/1/751/7bb/nl Website: www.magneta.nl

Geef een reactie