Uw medewerkers maken u af op facebook

Heeft u er ooit bij stil gestaan hoeveel schade slechts één medewerker kan aanrichten aan uw bedrijf?
We weten allemaal hoeveel macht ‘Sociale’ Media zoals Facebook, Twitter, Snapchat, Pinterest, etc. heeft over de jeugd van tegenwoordig. En we weten allemaal hoe belangrijk het is voor ieder bedrijf om hier ook op aanwezig te zijn, voor Marketing en promotionele redenen en mond-tot-mond-reclame. Om in het zicht van het publiek en het gesprek van de dag te zijn is goud waard voor een bedrijf. Dus is het goed dat uw medewerkers het over u hebben op de Social Media, toch?
Maar wat gebeurt er als medewerkers onprettige, incorrecte of zelfs schadelijke berichten sturen aan hun “vrienden”, volgers of netwerk? Welk effect heeft dit op uw bedrijf, uw reputatie, uw plaats in de zakelijke markt?
Hieronder volgen een aantal voorbeelden uit de praktijk:

Business case #1:

Een medewerkster vindt dat zij niet hoeft te werken tijdens een feestdag omdat “al haar vrienden vrij zijn”. Ze plaatst een bericht op Facebook waarin ze zegt dat ze “gedwongen wordt” om op de feestdag te werken en dat het bedrijf haar medewerkers “slecht behandeld”. Daarbij zegt ze dat het bedrijf haar “niet genoeg betaald” om op een feestdag te werken en dat ze het “spuugzat is” te moeten werken terwijl verder iedereen vrij is.
Nou, de dagen dat een feestdag de rustige dag van de maand is en alle straten en bedrijven verlaten zijn liggen ver achter ons. Vraag dat maar aan het winkelpersoneel of aan medewerkers van een boekings-site. En wat dacht je van Politie, Brandweer en Ambulancepersoneel, zouden die ook allemaal vrij moeten krijgen? Dacht het niet.
Maar, de zogenaamde vrienden en volgers van de medewerker blijven nu achter met een halve waarheid en een slecht beeld van uw bedrijf en hoe u omgaat met uw personeel. Ze denken nu dat uw medewerkers gedwongen worden op rare tijden te werken, ze slecht betaald krijgen en behandeld worden en dat er waarschijnlijk nog vele anderen zijn die het hier mee eens zijn.
Wat er vervolgens gebeurt is dat haar vrienden haar kant zullen kiezen en dat er een levendige discussie ontstaat over hoe slecht ze wel niet behandeld is op haar “vreselijke werk”.

Business case #2

Een medewerker komt steeds te laat, heeft zijn werk niet af of werkt enorm traag of heeft zelfs iets gestolen en vindt dat de talloze kansen die hem gegeven zijn om zijn gedrag te veranderen en om hem zijn baan te houden onvoldoende zijn. Hij voelt zich verongelijkt door zijn ontslag en laat dit kwaad weten op Twitter als hij thuis komt.

“Ze hebben me zojuist zomaar ontslagen! Ik ben een paar keer te laat gekomen, nou en?!” post hij. “Ik heb daar al bijna een jaar hard gewerkt en nou flikken ze me dit?” “Wat een k*t bedrijf!” gooit hij er nog even achteraan.

Uiteraard zal deze medewerker nooit de ware toedracht tot zijn ontslag toegeven. Of vertellen hoeveel 1-op-1 gesprekken, coachingssessies en andere kansen die hij heeft gehad om zijn prestaties en gedrag te verbeteren hij heeft gehad. Maar het negatieve commentaar blijft voor altijd bestaan.

Business case #3

Een medewerkster heeft vrij gevraagd maar om verschillende redenen is dit niet mogelijk. Ze besluit zich ziek te melden en komt niet opdagen. De volgende dag ziet een collega een foto op Facebook van haar en haar vrienden lekker aan het shoppen en een terrasje pakken. Als een van haar vrienden haar vraagt waarom ze niet op het werk was, antwoord ze: “Oh, mijn manager weet van niets, hij is geen vrienden met me op Facebook. Ik doe dit zo vaak, daar komt hij nooit achter.”
In dit geval loopt het bedrijf niet zo veel schade op, maar de manager wel. Hij is verguisd en zijn reputatie als competente manager is beschadigd.
Dit zijn echte voorbeelden uit de praktijk, we kennen ze allemaal. En hoewel de medewerker er niet bij stil staat kunnen dit soort “onschuldige” uitlatingen op Social Media grote gevolgen hebben voor uw bedrijf. Vrienden en familie zullen dit soort opmerkingen klakkeloos voor waar aannemen, of ze nou waar zijn of niet.

De invloed van Social Media

Hier zijn wat statistieken over Facebook om de impact tot door te laten dringen:
  • een gemiddelde gebruiker heeft 130 vrienden op Facebook
  • 50% van alle gebruikers loggen er per dag in
  • 48% van de gebruikers geven aan nieuws het eerst te horen via Facebook
  • er zijn in totaal 1,26 miljard gebruikers
  • 155 miljoen gebruikers alleen al in de VS
  • 1 op de 13 mensen op Aarde zit op Facebook
  • 71.2 % van alle internet gebruikers zit op Facebook

Elke 20 minuten worden er

  • 1.000.000 links gedeeld op Facebook
  • 1.972.000 vriendschapsverzoeken geaccepteerd
  • 2.716.000 berichten verstuurd
  • 10.200.000 commentaren gepost
  • 1.587.000 wallposts geschreven

Denk je nog steeds dat Facebook geen invloed heeft en alleen voor de gezelligheid is?

Opvoeden is de enige remedie

Als u de Social Media negeert zou u net zo goed een advertentie in een landelijk dagblad kunnen plaatsen of op het RTL Nieuws kunnen zeggen wat een slechte werkgever u bent en hoe slecht u uw medewerkers behandeld. Dit heeft het zelfde effect als duizenden vrienden en volgers die allemaal de verkeerde indruk krijgen van uw bedrijf.

Nou denkt u vast dat u goed vertegenwoordigd bent op de Sociale Media, maar ik kan u vertellen dat hier en daar een “Like-en-win”-actie of een perfecte Marketing oproep plaatsen geen enkel effect heeft op dit soort schade. En als u probeert de situatie uit te leggen op iemands tijdlijn zult u helemaal van een koude kermis thuis komen.

Het hoeven maar een paar mensen te zijn die in hun pyjama, met hun pantoffels aan, een paar van deze berichten te plaatsen om uw bedrijf echte schade aan te brengen. Brandjes blussen helpt dan niet meer. De enige oplossing is om te voorkomen dat dit soort berichten het grotere publiek bereiken.

Stel duidelijke grenzen en zorg dat de regels omtrent publicaties op Social Media helder zijn. Maak duidelijk wat de consequenties kunnen zijn en wat u zult doen in zulke gevallen. Misschien kunt u er niet altijd controle over hebben en misschien zult u niet meteen een rechtszaak aanspannen, maar dat weten zij niet. De angst voor represailles kan misschien net het enige zijn wat een boze uitlating tegen houdt.

Stel uw medewerkers de volgende vragen:

“Vind je het nodig of geschikt om informatie te publiceren omtrent procedures, roosters of planning van een afdeling op Social Media? Is het noodzakelijk dat je tientallen vrienden en honderden Volgers weten dat het bedrijf waarvoor je werkt het nodig acht dat je moet werken tijdens de openingstijden van het bedrijf? Moet een bedrijf dat tonnen investeert in klantenservice en 7 dagen in de week geopend is zichzelf rechtvaardigen dat het probeert haar personeel zo efficiënt mogelijk in te plannen?”

“Iedereen binnen de afdeling of het bedrijf, het management inclusief, heeft zijn eigen verzoeken, behoeftes, benodigdheden en verplichtingen naar familie en vrienden, elke dag weer en niet alleen tijdens feestdagen of vakanties. Ieder heeft  zijn eigen gezondheid en financiële situatie waar hij rekening mee dient te houden.
Maar is dit zaak voor ook maar iemand buiten dit bedrijf? Het antwoord is natuurlijk nee, maar het wordt hun zaak op het moment dat je deze informatie verspreid over het internet, commentaar post of berichten plaatst. En dan wordt het ook de zaak van al hun contacten.”
Voorkomen is dus beter dan genezen.

Geef een reactie