Waarom krijgen wrede leiders alle liefde?

Jaren geleden werkte ik samen met een man die een echte tiran was. Hij blafte bevelen naar zijn ondergeschikten en ze stonden te springen om te doen wat hij vroeg. De wreder hij zich gedroeg, hoe meer ze hem leken te volgen met van die puppy ogen. Het leek bijna alsof ze van hem hielden.

Ik had medelijden met hen en was boos op hen tegelijk. Ik begreep niet waarom ze niet opstonden​​tegen hun vreselijke baas. Miste ik iets? Ik ben de CEO geweest van de drie bedrijven en ik ben hem niet vergeten. Ik vraag me vaak af wat mensen inspireert om leiders te volgen als die baas, ondanks de mishandeling. Zijn ze ongelooflijk charismatische? Is er een zachtere kant die slechts enkele mensen kunnen zien? Meestal niet. Hier zijn de echte redenen waarom het lijkt dat een wrede leider alle liefde krijgt.

Angst

Het lijkt alsof de afdeling soepel draait. Iedereen lijkt prima met elkaar overweg te kunnen en doet zijn werk, maar het is gewoon een dekmantel. Zijn werknemers zijn bang om hem uit te dagen, en dus houden ze hun ware gevoelens voor zichzelf. Deze angst zorgt ervoor dat ze hun hoofd gebogen houden en geen golven maken.

Geen klachten

Niemand klaagt, dus alles lijkt in orde te zijn. Echter, het ontbreken van vriendelijke roddels geeft aan dat er iets mis is. Collega’s vertrouwen elkaar niet, omdat ze weten dat hij er op een of andere manier achter komt, en wat dan? Deze angst voor onbekende gevolgen dwingt medewerkers om het misbruik voor zich te houden.

Het werk wordt gedaan

Zijn afdeling werkt maar redt het maar net, omdat ze hebben geleerd dat er slechte dingen gebeuren als ze hun target niet halen. Ze zijn bang om te falen en weten uit ervaring dat ze aan de schandpaal zullen worden genageld als ze hun doelen niet halen.

Het respect dat wrede leiders lijken te verdienen is slechts een illusie. Wrede leiders krijgen niet echt alle liefde. Het lijkt alleen maar zo. Onder het oppervlakte, worden ze door iedereen veracht.

Wrede leiders inspireren haat, in plaats van liefde, juist omdat ze volledig op zichzelf zijn gericht en anderen gebruiken om te krijgen wat ze willen. Ze nemen wat een geweldige kans zou zijn om anderen te inspireren, en ze verkwisten het door meedogenloos zijn.

Ken jij een wrede leider? Deel je verhaal met ons of laat hieronder een reactie achter.

 

Brian de Haaff – CEO, Aha!
Vrij vertaald naar “Why Cruel Leaders Get All the Love
Bron: LinkedIN Pulse

Geef een reactie