Werklozen grijpen hun kans in callcenters

Het nieuwe werkgelegenheidsproject Kans, waarbij werklozen een vakopleiding krijgen in de klantenservice, heeft een vliegende start gemaakt. In Rijswijk en Den Haag heeft na twee maanden liefst 80 procent van de deelnemers een baan gevonden.

Kans

Wethouder Björn Lugthart (SP, sociale zaken), die volgende week aan vijftien van de achttien Rijswijkse deelnemers een branche-diploma uitreikt, is enthousiast over de voor Nederland unieke aanpak van het nieuwe bedrijf Kans, waarmee jaarlijks 500.000 euro wordt bespaard. „Ik geloof er in”, aldus de bestuurder. „Zij laten zien dat het leren van een vak resulteert in het vinden van een baan. En dat sluit precies aan bij de ambitie van de gemeente: we willen mensen kansen bieden om uiteindelijk zelf in staat te zijn werk te vinden. Hierbij zoeken we aansluiting bij werkgevers en staan we open voor initiatieven van bedrijven. Een bedrijf als Kans is een mooi voorbeeld van een werkgever die zelf z’n verantwoordelijkheid neemt. En dat het werkt, blijkt.” Volgens Lugthart is het enthousiasme onder mensen met een uitkering zo groot, dat in oktober een nieuwe groep Rijswijkers aan de slag gaat.

De verwachting is dat de Haagse wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA) niet zal achterblijven en de pilot, die op 19 september is afgerond, een vervolg gaat geven. In de hofstad, waar het uitgangspunt is dat ‘voldoende mensen structureel aan het werk geholpen moeten worden’, verdienen immers tien van de elf Kans-geslaagden weer geld.

Jaren in de bijstand

De deelnemers – vaak jaren in de bijstand en ook geselecteerd met hulp van het UWV – doen met een diploma op zak eerst werkervaring op bij Kans. De geslaagden zijn inmiddels aan het werk bij of voor diverse bedrijven, waaronder Coniche, Mn Services, Tempo Team, SDU, Vanad, Rijksoverheid, Haags Dierencentrum en Lensonline. Over de enkeling die niet meteen een baan heeft gevonden, maken initiatiefnemers Chris Krijger en Remco Engels zich geen enkele zorgen: „Zij blijven bij ons praktijkervaring opdoen en komen ook zeker aan het werk”, stelt Krijger vol vertrouwen. De Haagse ondernemers zijn inmiddels in zeven gemeenten actief, waaronder Rotterdam en Capelle aan den IJssel. Op 3 oktober staat een nieuwe groep werklozen uit Rijswijk, aangevuld met werklozen uit Leidschendam-Voorburg, in de startblokken.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA), tevens oud-wethouder van Den Haag, geeft hoog op over de nieuwe manier van werken. Eerder zei de bewindsvrouw dat iedereen die kan werken daar de kansen voor moet krijgen. ,,Of je nu een beperking hebt of niet.’’

Geef een reactie